Joulupukki ja tontut

Joulupukki on pullea hahmo, joka tuo jouluna lahjoja kilteille lapsille. Yleensä Joulupukki kuvataan kilttinä, punanuttuisena, pyöreävatsaisena vanhana miehenä, jolla on suuri valkoinen parta. Suomalaisen perinteen mukaan Joulupukki asuu Joulumuorin, tonttujen ja porojen kera Korvatunturilla, Suomen Lapissa. Tontut auttavat Pukkia tekemään lahjat Joulupukin pajassa Korvatunturilla ja tarkkailemaan, ketkä lapsista ovat kilttejä

Joulupukin taustalla on 6. joulukuuta 345 tai 352 kuollut Myran Piispa Pyhä Nikolaus(tunnetaan myös Nikolaus Barilaisena), josta hahmon englanninkielinen nimitys Santa Claus juontaa juurensa. Piispan kerrotaan tuoneen yöllä kultaa kolmelle köyhälle neidolle näiden myötäjäisiä varten. Eräissä maissa Nikolaus tuokin lahjoja 6. joulukuuta. Vaikka suomalainen Joulupukki on nykyisin täysin vastaava hahmo kuin Santa Claus, suomenkielinen nimitys juontaa ilmeisesti vanhan suomalaisen perinteen nuuttipukkiin. Nuuttipukit, jotka usein olivat pukin taljaan pukeutuneita nuoria, kiertelivät nuutinpäivä(13. tammikuuta, vuoteen 1708 asti 8. tammikuuta) aikaan taloissa syömässä ja juomassa joulun tähteitä.

Joulun edellä

Hiljaa illan hämärässä
joulu-ukko kulkee;
pimenevi metsän rinne,
yöhön seudun sulkee.

Ukko hiipii tupasien
pienoisien takaa;
kuuntelevi, katselevi
muoto hällä vakaa.

Tähän aikaa ukolla
on yllin kyllin töitä,
täytyy olla liikkehellä
päivää sekä yötä.

Muistiin kaikki Matit, Maijat
ottaa täytyy tarkoin.
Varat myöskin lueskella
yksin penneine, markoin.

Ettei kukaan ilman jäisi
-siinä ukon huoli.
Ettei lahjat väärin menis
-siinä toinen puoli.
Hiljaa kulkee ukko kulta
illan hämärässä.
Lapset unta ihanata
uimuu lämpimässä.

Aili NissinenSuomalais kodeissa on aina asunut tonttuja. Na olivat pienikokoisia ja pukeutuivat harmaisiin vaatteisiin. Kotitonttu, riihitonttu, saunatonttu ja myllytonttu suojelivat kotia ja niitä palkittiin ja hyviteltiin jouluna, jotta seuraavan vuoden menestys olisi turvattu. Tontuille jätettiin jouluyöksi pöytään ruokaa ja saunaan vihta.

Joulutontun puolestaan asuvat joulupukin kanssa Korvatunturilla ja osallistuvat joululahjojen tekoon, paketointiin ja jakamiseen.

Tiedätkö sinä, miten tontut syntyvät? Aina kun tarvitaan lisää tonttuja, joulupukin muori kerää metsästä käpyjä koriin, peittelee ne yöksi ja lausuu taikasanat. Aamulla korissa on sopiva määrä täysin valmiita tonttuja.

Tonttu toisenlainen

Olen tonttu Toisenlainen,
nauravainen veitikka.

Murjotus ei mulle sovi.
Sykkii povi iloa.

Mistelistä oksan taitoin,
lahjat laitoin konttiini.

Suunnitelma tänään mulla:
Saanko tulla vieraaksi?

Ester Ahokainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa hippunen jouluntaikaa!